Nevşehir ile Yozgat’ın ‘testi kebabı’ rekabeti: ‘Yarışma yapılsın’

Yozgat esnafı, lezzetin uzun yıllardır ülke genelinde “Yozgat testi kebabı” olarak anıldığını savunurken, Nevşehir esnafı ise kebaba lezzetini veren testinin Avanos ilçesinde üretilip Yozgat’a gönderildiği, testinin de testi kebabının da anavatanının Nevşehir olduğu görüşünde.

Testi kebabı için birinci evvel kuru soğan, domates, biber ve sarımsak doğranarak bir kaba konuluyor. Kuzu etiyle birleşen sebzeler, baharat da eklendikten sonra harmanlanıyor ve testilere dolduruluyor. Tereyağı ve defne yaprağı ek edildikten sonra testinin ağzı mayasız hamurla kapatılıyor ve hava alması için üzerinden küçük bir delik açılıyor.

Meşe kömürüyle yakılan ateşte yaklaşık 1,5-2 saat kalan testi kırıldıktan sonra içindeki kebap servis ediliyor. İsteyen müşteriler, testiyi kendisi kırıyor.

NEVŞEHİR TESTİ KEBABI

Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası ile Avanos Kaymakamlığının teşebbüsleri sonucu, geçen yıl ağustos ayında Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafik işaretle tescillenen “testi kebabı”na ismini veren testi, Nevşehir’in el sanatlarıyla ünlü Avanos ilçesindeki çanak ustalarının elinde hal alan toprak ve su karışımından imal ediliyor.

Avanos Esnaf ve Sanatkarlar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Orçun Yıldırım, testi kebabının yörenin en sevilen ve tercih edilen lezzeti olduğunu belirterek, “Testi esasen Avanos’ta üretilmekte, Yozgatlılar da testiyi buradan götürüyor. Testi kebabı Avanos’a aittir, en hoş biçimde de yapılmaktadır. Bölgemizden en meşhur yemek testi kebabıdır, beşerler geldiklerinde yöresel yemek olarak testi kebabı yiyor. Bu kebabı yemek için bölgemize gelen yerli ve yabancılar var” dedi.

Avanos ilçesinde lokanta işleten Mustafa Dursun da testi ve testinin kattığı lezzetle ortaya çıkan yemeğin Nevşehir’e has olduğunu lisana getirdi.

Zaman vakit televizyon programlarında Yozgatlıların “testi kebabı bizimdir” açıklamalarıyla karşılaştığını ve duruma güldüğünü belirten Dursun, şunları kaydetti:

“Testi buraya has ve buranın toprağıyla yapıldığı için Nevşehir’e yepyeni bir kıymet katıyor. İçinde kullandığımız materyallere asıl lezzetini veren topraktaki tattır. Bu kap, Hititler periyodundan beri yapılagelen bir şey. Yozgat bu mevzuda kendini çok yormasın. İsmi üzerinde, testi yemeği buraya aittir. Yüklü olarak yabancı konukları konuk ediyoruz. Tüm dünyaya testi kebabını tanıtan yöre burasıdır. Çok da popülerdir. Son vakitlerde bölgemizi ziyaret eden turistlerin çabucak hemen hepsi bu lezzeti tadıyor. Öbür turizm bölgelerinde testi yemeği bulunmuyor. Bunun reklamını biz burada yapıyoruz. Yöremizin en başta gelen lezzetlerinden birisidir.”

“TESTİNİN DIŞI NEVŞEHİR’İN ANCAK YEMEĞİ YOZGAT’A AİTTİR”

Yozgat Kahveciler ve Lokantacılar Odası Başkanı Eyüp Coşgun, kebabın pişirildiği testinin Nevşehir’de yapıldığını fakat içindeki yemeğin Yozgat’ın yöresel lezzeti olduğunu savundu.

Testi kebabının Yozgat’ta onlarca yıldır sunulan yemek olduğunu anlatan Coşgun, “Testi kebabı bizim atalarımızdan yadigardır. Bunu esasen her vakit söyleriz. Bozok Yaylası’nın kekik kokan topraklarından yemini almış kuzulardan yapılan bir yemektir. Yozgat’a ilişkin bir yemek olduğunu biz her vakit vurguluyoruz. Nevşehir testisiyle ünlüdür lakin yemek bize ait” tabirini kullandı.

YARIŞMA ÖNERİSİ

Yozgat ve Nevşehir ortasında testi kebabı ile ilgi bir müsabaka yapılması teklifinde bulunan Coşgun, “Hangimiz daha lezzetli yapıyoruz, daha hoş sunuyoruz? Daha sonrasında Türk Patent ve Marka Kurumunda marka tescili yapan arkadaşlar kararı kendileri versinler. Ona nazaran de testi kebabımızı tescillesinler” dedi.

Kentte yaklaşık 50 yıldır aşçılık yapan Sami Kılıç da her ne kadar testi kebabını Nevşehir tescillese de Yozgat’a has bir kebap olduğunu savunarak, “Onlar bu işi bilmezken biz testi kebabı yapıyorduk. Onun için kim ne derse desin Yozgatlılara has bir yemektir. Güveç çanağı ve testiler Nevşehir’de orada yapılıyor ancak yemeğini biz yapıyoruz. Bunu kimse bizimle tartışamaz. Bunu Türkiye değil, dünya da bilir” formunda konuştu.

Yurttaşlardan Ahmet Başol ise testi kebabının Yozgat’ta yalnızca lokanta ve restoranlarda yapılmadığını, meskenlerin bahçesinde de yapıldığını ve çoklukla de konuklara ikram edildiğini belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir